Digital pligtaflevering

Digitalt materiale er også omfattet af pligtaflevering. Producerer du musik, spil, e-bøger, lokalradio, lydbøger, podcasts eller lignende i et digitalt format, bevarer vi også det for eftertiden.

Medarbejder ved hylder med cd'er

Foto: Thomas Søndergaard

Om digital pligtaflevering

Det Kgl. Bibliotek varetager som kulturarvsinstitution under Kulturministeriet indsamling og bevaring af såvel fysisk som digital kulturarv. Nogle digitale materialer indsamler vi selv automatisk, men der er meget indhold, vi ikke kan indsamle på den måde.
 

Vi opfordrer derfor alle pladeselskaber, forlag, lokalradiostationer, forfattere, musikere og andre med tilknytning til digitale udgivelser til at aflevere en kopi af dem til os. Så hjælper du os med at bevare den digitale kulturarv. Du afleverer ved at benytte uploadfunktionen her på siden.
 

Du kan uploade musik, e-bøger, lokalradio og digitaliserede teatermanuskripter.
 

Har du materiale til pligtaflevering, som du ikke kan uploade her, for eksempel tidsskrifter, lydbøger eller podcasts, er du meget velkommen til at kontakte os.
 

Sådan uploader du musik

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har musikfilerne tilgængelige i det rette format, samt at du også har oplysninger om udgivelsen (medvirkende, titler, udgivelsesår osv.) klar. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

Musikfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Vi modtager automatisk al dansk musik, der distribueres til danske musikstreamingtjenester.

Hvis du har sørget for udgivelse til disse i Danmark, for eksempel YouSee Musik, behøver du ikke uploade din udgivelse til os.

Sådan uploader du e-bøger

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har e-bogsfilen tilgængelig i det rette format, samt at du har oplysninger om udgivelsen klar. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

E-bogsfilen skal være i et af følgende formater: pdf, opf, epub, ibooks, azw, azw3, kf8, kfx eller mobi.

Vi modtager automatisk alle e-bøger og lydbøger der distribueres via Publizon. Derfor behøver du ikke uploade din udgivelse til os, hvis du i forvejen distribuerer dine bøger via Publizon.

Hvis du repræsenterer et forlag eller en digital distributør, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan give dig adgang til at uploade udgivelserne samlet.

Sådan uploader du lokalradio

Lokalradio er kulturarv, og lokalstationerne er et vigtigt element i det danske mediebillede. Det Kgl. Bibliotek har med Lov om pligtaflevering til opgave at indsamle og bevare de danske medier som en del af kulturarven, herunder lokalradio.

Du kan hjælpe os ved at sende os din stations udsendelser og programoversigter vedr. uge 46 hvert år. Vi indsamler automatisk de landsdækkende stationer og de stationer, der streamer på internettet, men vi har ikke mulighed for at indsamle lokalradio automatisk.

Inden du uploader, skal du sikre dig, at du har optagelserne/lydfilerne tilgængelig i det rette format. Du bør også sikre dig, at du har en digital kopi af programoversigten. For at uploade skal du logge ind med MitID.

Hvilke filtyper skal vi bruge?

Lydfilerne skal være i et af følgende formater: wav, aiff, flac, m4a, aac, mp3, wma eller ogg.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Teatermanuskripter

Det Kgl. Bibliotek er nationalt arkiv for opført professionel dramatik (skuespil, tv- og radiodramatik, musicals). Afleveringen er en praksis, der er oparbejdet i samråd med Danske Dramatikere. Som ansat på et producerende teater, et teaterkompagni, en dramatikproducerende medieinstitution (for eksempel DR Drama) eller som dramatiker, oversætter eller dramaturg, kan du løbende uploade værker.

Sådan uploader du teatermanuskripter

Husk at indtaste alle rettighedshavere (dramatikere, oversættere, bearbejder, forfatter, dramaturg), premieredatoen og stedet hvor værket havde premiere. Ved co-produktioner anføres den premieredato manuskriptversionen knytter sig til. Det vil sige, hvis det er Aarhus Teater, der uploader, er det den dato, der knytter sig til opsætningen på Aarhus Teater.

Særligt for børneteaterdramatik: Nogle børneteaterproduktioner spiller over en længere årrække. Hvis der er væsentlige ændringer i manuskriptet kan man vælge at uploade versionen fra den oprindelige premiere og den version, der spilles i dag. Indtast da som premieredato den oprindelige premieredato i den ene version, og det tidspunkt den senere tekst stammer fra.

Man kan kun uploade et værk ad gangen.

Da vi har konstateret, at en del teaterprogrammer ikke længere trykkes, har vi en forsøgsordning, hvor man også kan knytte programteksten til forestillingen og andet relevant forestillingsmateriale.

Hvis teatret eller teatergruppen, der opførte stykket, ikke fremgår på listen med rulletekster, skriv da til kb@kb.dk att. Teatersamlingen – så sørger vi for at tilføje teatret eller teatergruppen.

Kun PDF  er understøttet som filformat

Sådan laver du en pdf: Er manuskriptet en Word fil i Windows eller på Mac,så vælg Filer > Gem som. Vælg Gennemse for at vælge den placering på computeren, hvor du vil gemme filen. Vælg PDF på rullelisten. På Mac gøres tilsvarende. Giv filen et sigende  navn, hvis den ikke allerede har et, og klik derefter på Gem på Windows eller Eksportér på Mac og upload pdf'en.
 

Du identificerer dig ved enten teatrets MitID (som ansat) eller med eget MitID (som rettighedshaver).

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad sker der med materialet

  • Når vi har modtaget dit upload, bevarer vi indholdet for eftertiden i henhold til de til enhver tid gældende regler og retningslinjer. 
  • Vi giver adgang til indholdet i henhold til gældende lovgivning, herunder ophavsretsloven.
  • Du kan finde pligtafleveringsloven på retsinformation.dk