Digital illustration af bog med fyrtårn

Foto: Colourbox

Open Science

Det Kgl. Bibliotek bidrager til et demokratisk videnssamfund. Vi har som mål at udvikle Open Science i tæt samarbejde og dialog med de universiteter og partnere, som vi servicerer.

Ved at styrke vores services inden for Open Science til universiteterne kan vi øge åbenhed og genanvendelighed af mere robust forskning. der vil være til gavn for alle i samfundet.

Som led i Det Kgl. Biblioteks strategi og væsentligste opgave som leverandør af viden og kulturarv ønsker vi at styrke understøttelsen af Open Science. Konkret arbejder vi på at bibringe både viden og ekspertise samt services og support for Open Science i alle faser af forskningen.

På det grundlag vil vi:

  • bidrage til at sikre åben adgang til offentligt finansieret forskning, bl.a. gennem nationale forhandlinger af licensbelagte e-ressourcer og det nationale arbejde for Open Access.
  • styrke studerendes og forskeres brug af bibliotekets materialer, bl.a. ved at stille samlingsdata til rådighed som åbne data, implementering af FAIR-principperne og muligheder for tekst- og data mining for at fremhæve kulturarvssamlingernes forsknings- og undervisningspotentialer.
  • øge forskningens samfundsværdi ved integreret servicering af universiteterne med strategisk fokus på understøttende indsatser inden for Open Education og Science.

Etablerede services

Det Kgl. Bibliotek har allerede etableret og vil løbende udvikle en række forskningsservices med formålet om at tilgængeliggøre mere dansk forskning, der kan vise nem vej til viden.

Kommende services

Det Kgl. Bibliotek har udviklet tre søgetjenester inden for publicering af tidsskriftsartikler, bøger og afhandlingslitteratur samt åbne læringsmaterialer, der alle understøtter Open Science.

Det Kgl. Biblioteks Journal Finder hjælper forskere med at finde tidsskrifter, der er dækket af de nationale forlagsaftaler om Open Access publicering. Journal Finder fungerer ved, at man først vælger sin institution og derefter får oplyst hvilke tidsskrifter, der kan publiceres i uden betaling af APC (article processing charge). I Journal Finder finder du vigtige detaljer om hver aftale, f.eks. hvilke Creative Commons-licenser der kan vælges, om aftalen indeholder et loft for antal gratis OA publiceringer og hvilke artikeltyper, der er inkluderet. For at anvende Journal Finder behøver du hverken registrere dig eller logge ind.

Søg i Journal Finder

I perioden 2024-2027 etablerer Det Kgl. Bibliotek en national online platform, hvor ansatte på danske forskningsinstitutioner kan udgive videnskabelige og faglige e-bøger. Platformen tilbyder danske forskningsinstitutioner en gratis publiceringskanal til udgivelse af fx monografier, antologier, afhandlinger og rapporter. Hver forskningsinstitution tilbydes et eget univers på platformen, der administreres vha. systemet "Open Monograph Press" (OMP). Det Kgl. Bibliotek sørger for oplæring og løbende support i brugen af dette system.

Forskningsinstitutioner kan udgive bøger som Open Access på platformen. At der udgives Open Access betyder, at læsere kan få adgang til bøgernes indhold uden login og betaling. Platformen vil fremme Open Access publicering i Danmark ved at øge antallet af online tilgængelige, danske, videnskabelige og faglige publikationer.

For nuværende driver det Kgl. Bibliotek en lignende platform med udgivelser fra Aarhus Universitet (https://ebooks.au.dk/aul), som vil blive en del af den nye platform.

Søg i E-bogsplatform

LearningLib er en fælles digital KB-hostet platform for fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker til udvikling, opbevaring, formidling og deling af e-læringsobjekter relateret til biblioteks- og informationsvidenskab. Målet med LearningLib er at skabe et online-fællesskab, hvor videndeling og udvikling af undervisning er i fokus. Arbejder du selv med formidling og undervisning af informationskompetencer, er LearningLib din go-to platform, når du skal i gang med at planlægge, udvikle og tilrettelægge undervisning.

Besøg LearningLib

Open Science understøttende netværk

Det Kgl. Bibliotek og dets universitetsbiblioteker deltager i en række internationale netværk, der samarbejder for at promovere Open Science og i fællesskab arbejder for at gøre de deltagende institutioners viden og kulturarv åbent og tilgængeligt for alle.

Det Kgl. Bibliotek er medlem af og bidrager aktivt til Europeana, LIBER, IFLA, OPERAS og deltager aktivt i Public Knowledge Project, der bl.a. udvikler systemet bag tidsskrift.dk og E-bogsplatformen.

Mere om vores indsats

Se mere om det Kgl. Biblioteks opgaver og indsats omkring Open Science