Bevaring af fysisk kulturarv

Vi tilbyder bevaringsfaglig rådgivning og analyse, konservering af arkiv- og bibliotekssamlinger, samt salg af syrefri arkivæsker efter mål.

Nærbillede af restaurering af bog

Foto: Annemette Kuhlmann

Det Kgl. Biblioteks konservatorer og håndbogbindere arbejder for at bevare bibliotekets fysiske samlinger og sikre, at værkerne benyttes på en måde, der både tilgodeser nutidens brugere og fremtidens borgere.

Vi er kompetencecenter for bevaring af arkiv- og bibliotekssamlinger, og anvender de nyeste teknologier, metoder og standarder inden for bevaringsfaget. Vi har ekspertise inden for konservering af blandt andet bøger, arkivalier, grafik og foto, samt beredskab, samlingsbevaring, udstilling og magasinering.

Vi tilbyder også en række services til andre kulturarvsinstitutioner, erhvervskunder og private efter statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Rådgivning fysisk bevaring

Foto: Annemette Kuhlmann

Rådgivning

Vi tilbyder rådgivning inden for bevaring af arkiv- og bibliotekssamlinger for eksempel i forhold til, hvordan man håndterer akutte vandskader, skader efter brand, angreb af skadedyr eller skimmelsvamp, eller hvordan man minimerer bevaringsrisici ved at forebygge. Vi rådgiver også om de mest optimale opbevaringsforhold i forhold til en specifik samling.

Nærbillede af konservering af ældre bog

Foto: Annemette Kuhlmann

Konservering

Vi løser større konserveringsopgaver efter aftale for eksempel konservering af arkivalier, bøger, fotografier, grafik med mere, konservering af insekt- og svampeskadet materiale, stabilisering og klargøring af værker forud for digitalisering eller udstilling.

Microfadingundersøgelse af postkort

Foto: Annemette Kuhlmann

Bestemmelse af lysfølsomhed (Microfading)

Når et værk udstilles i lys, mister illustrationer og tekst mere eller mindre farve afhængig af deres lysfølsomhed, udstillingens længde og lysets intensitet. Hvis der sker en væsentlig udblegning, mister værket en del af sin æstetiske værdi og i sidste ende også sin informationsværdi.

En farve eller blækstregs lysfølsomhed er vanskelig at vurdere, da man sjældent ved, hvad den består af. Mange farver er stabile, men der er også en risiko for, at farven er ekstremt lysfølsom og vil blive udbleget og dermed ødelagt i løbet af kort tid.

Vi har udstyr til at undersøge, hvor lysfølsomme et værks blæk eller farver er (microfading). I undersøgelsen bliver et meget lille område (0,3 mm) påvirket af en stærk lyskilde, imens den reflekterede farve måles. Størrelsen af farveændring kategoriseres i forhold til den internationale standard Blue Wool (BW).

Multispektral digitalisering og analyse

Foto: Mogens Bech

Multispektral digitalisering og analyse

Multispektrale optagelser kan give indblik i arbejdsprocesser. Hvis en forfatter for eksempel har lavet ændringer i form af overstregninger eller overklæbninger, kan teknikken bringe den skjulte information for dagens lys. Den kan også synliggøre vandmærker og forbedre læsbarheden af dokumenter betydeligt.

Teknikken bruges også til at identificere historiske pigmenter og blæktyper. Det betyder, at den kan bruges til at synliggøre retoucheringer og afsløre forfalskninger.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre mere om mulighederne for at få lavet multispektral digitalisering, og hvilke priser vi kan levere servicen til.

Arkivæske med arkivalie

Foto: Martin Trnka

Syrefri arkivæsker

Vi sælger syrefri arkivæsker i høj kvalitet. Æskerne er langtidsholdbare og beskytter mod nedbrydning som følge af håndtering, transport, lys, støv, luftforurening og udsving i luftfugtigheden. Æskerne er grå på ydersiden og hvide på indersiden. Vi fremstiller æskerne på en computerstyret maskine og er leveringsdygtige i forskellige typer af æsker, i standardstørrelser eller efter specialmål.

Ved bestilling af standardæsker skal der som minimum bestilles 25 stk. per ordre. Der er ingen fortrydelsesret på bestilte æsker. Ved større bestillinger kan vi efter aftale levere udstyr til automatisk opmåling af æskestørrelser. 

Standardæsker kan plottes direkte og uden andre modifikationer end størrelse.

  • KS3 – Clam-shell æskemodel til genstande med tykkelser på 25 mm eller derover
  • KSM11 – Fire-flap mappe til genstande med tykkelser op til 25 mm 
  • KS16 – Æske i to-dele (bund og låg) til genstande med tykkelser på 25 mm eller derover

Æskemodel KS3 og KSM11

Format Højde i mm Bredde i mm Dybde i mm Pris ex. moms og levering
A5 210 148 50 75.-
A4 297 210 50 88.-
A3 420 297 50 103.-
A2 594 420 50 150.-

Æskemodel KS16

Format Højde i mm Bredde i mm Dybde i mm Pris ex. moms og levering
A5 210 148 50 75.-
A4 297 210 50 88.-
A3 420 297 50 119.-
A2 594 420 50 182.-

Bogvugge til fremvisning af bøger

Foto: Mogens Bech

Bogvugger

Vi har udviklet et fleksibelt bogvuggesystem til udstilling af bøger. Designet er enkelt og består af en støttende fod i børstet rustfri stål, hvorpå der hægtes en vinge i gennemsigtig akryl. Systemet findes i flere størrelser og typer, som både tager hensyn til bogens åbningsvinkel og vinkling i forhold til beskueren. De enkelte dele kan kombineres på forskellige måder alt efter behov.

Systemet forhandles af Museumstjenesten.