Forsiden af Directory of Open Access Journals på telefon

Foto: Thomas Søndergaard

Indeksering af tidsskrifter i Directory of Open Access Journals

Opnå større anseelse og troværdighed for dit Open Access tidsskrift

Directory of Open Access Journals (DOAJ) er, som navnet antyder, et register over Open Access (OA) tidsskrifter. Tidsskrifter skal opfylde en række betingelser for at blive indekseret i DOAJ. Bliver dit tidsskrift optaget i DOAJ, viser du dermed, at dit tidsskrift har den påkrævede kvalitet, samtidig med at dit tidsskrift opnår øget synlighed.

Fem gode grunde til at få dit tidsskrift optaget i DOAJ

Directory of Open Access Journals er en af verdens mest indflydelsesrige Open Access-services og har gjort sig til talsmand for ’best practice’ og høje standarder inden for Open Access.

Lader I jeres tidsskrift indeksere i DOAJ, opnår det mulighed for større anseelse og en mere fremtrædende position inden for sit felt.

De grundlæggende kriterier for optagelse i DOAJ er en både accepteret og anerkendt måde at måle, hvorvidt et Open Access-tidsskrift følger standarderne for akademisk publicering.

Gennem optagelseskriterierne bliver tidsskriftet hjulpet til at tilpasse sig en række etiske og kvalitetsmæssige standarder, som gør det til en mere attraktiv publiceringskanal.

For at opnå Open Access-fondsstøttemidler er det ofte et krav, at ansøgeren udgiver i tidsskrifter, der er indekserede i DOAJ.

Indeksering i DOAJ sikrer, at jeres tidsskrift er i overensstemmelse med de gældende regler for flere internationale initiativer.

Via DOAJ bliver metadata fra tidsskriftsartikler sendt ud til alle større RSS-læsere samt de mange forskningsorganisationer og universitetsbiblioteker, som benytter DOAJs widgets, RSS-feeds, API (Application Programming Interface) og andre services.

Indeksering i DOAJ øger synligheden i søgemaskiner som Google, og det giver typisk tre gange så høj trafik på et tidsskrifts hjemmeside og øger eksponeringen af det udgivne indhold.

DOAJ er den største Open Access-tidsskriftsdatabase og indeholder tidsskrifter fra mange forskellige lande.

DOAJ har opbygget et globalt redaktionsteam via et netværk af ’managing editors’, ambassadører og frivillige, som gør alt for at yde support og støtte lokalt, og som desuden garanterer, at information om de indekserede tidsskrifter bliver vist verden over.

Hvordan får du dit tidsskrift med?

Ønsker du at få dit tidsskrift indekseret i DOAJ, skal du sikre dig, at det lever op til DOAJs optagelsesbetingelser (se nedenfor). 
Opfylder dit tidsskrift alle betingelserne, kan du oprette en bruger på DOAJs hjemmeside og udfylde ansøgningen. Se et eksempel på en udfyldt ansøgning nedenfor.

Vi hjælper dig gerne med processen. Kontakt os blot ved at benytte vores kontaktformular.
 

Læs om de grundlæggende betingelser for optagelse i DOAJs ansøgningsguide.

Guiden hjælper dig desuden igennem den indledende fase af ansøgningen om at få dit tidsskrift optaget i DOAJ.

Du skal registrere dig og udfylde en formular med de grundlæggende data på dit tidsskrift.

Formularen er på engelsk. Har du brug for en dansksproget udgave af  de grundlæggende betingelser, finder du den her.

DOAJ har lavet en række anbefalinger om gennemsigtighedsprincipper og best practice i akademisk publicering. Der er ikke krav om, at et tidsskrift skal leve op til alle disse for at blive optaget i DOAJ, men vi anbefaler alligevel at læse dem igennem og følge så mange som muligt.

Læs anbefalingerne på engelsk eller læs den danske oversættelse.

Tidligere projekt

Copenhagen Business School, Aalborg Universitet og Det Kgl. Biblioteks universitetsbiblioteker - Aarhus Universitetsbibliotek, Københavns Universitetsbibliotek og Roskilde Universitetsbibliotek – samarbejdede med DOAJ i et projekt for at fremme Open Access-tidsskrifter i Danmark. Projektet løb fra juni 2021 til december 2022.

Læs hensigtserklæringen for projektet,

Læs afrapporteringen fra projektet.

Open Access ressourcer